Efectele televizorului și ale calculatorului asupra minții copilului. Știi cât timp ar trebui să petreacă copilul tău în fața device-urilor?

Atunci când ne așezăm în fața ecranului activitatea corticală este complet diferită de aceea pe care o întâlnim în mod obișnuit în viața oamenilor.

Chiar dacă copilul petrece doar câteva ceasuri zilnic, în fața ecranului, modul în care creierul său va răspunde pe viitor la provocările lumii reale și modul în care va procesa informația va fi influențat definitoriu.

Astfel, mintea tinerilor va fi dependentă de starea de PASIVITATE, de LIPSĂ DE CONCENTRARE și LIPSĂ DE GÂNDIRE induse prin intermediul vizionării.

EMISFERA STÂNGĂ a CREIERULUI este INHIBATĂ atunci când ne uităm la televizor și astfel procesele ce țin de această parte a creierului vor fi afectate, ca de exemplu: gândirea logică și analitică, în vorbire, în construirea frazei, în scris și citit.

De asemenea, consecințele cele mai grave ale televizorului și ale jocurilor pe calculator sunt asupra funcționării părții din față a creierului – cortexul prefrontal. Acesta joacă un rol crucial în activitatea omului pentru că este elementul care îl deosebește pe om de animal. VIZIONAREA produce FRÂNAREA DEZVOLTĂRII și vătămarea acestei zone și AFECTEAZĂ capacitatea de concentrare a ATENȚIEI, SLĂBEȘTE MOTIVAȚIA și FAVORIZEAZĂ COMPORTAMENTELE INSTINCTIVE  – bulimia, agresivitatea și pulsiunile sexuale.

Academia Americană de PEDIATRIE recomandă ca până la 2 ANI copiii să NU fie lăsați să se uite la televizor, iar după această vârstă, pe TOATĂ perioada VÂRSTEI ȘCOLARE, să li se limiteze timpul vizionării la 1h, CEL MULT 2h pe zi (CUMULAT televizor, calculator, tableta, telefon).

Alți autori sunt de părere că MĂCAR până la 5-6 ani – când se încheie prima perioadă esențială în dezvoltarea creierului – copiii să fie ținuți departe de diversele device-uri.

Virgiliu Gheorghe

 

Comment 1

  1. George 27 ianuarie 2017

Leave a Reply

error: Protejat. Poți spune altora prin share pe facebook !!