E așa greu să te abții 1 minut?! Tu, fumătorule, cu tine vorbesc!

Zilele trecute mă grăbeam și de-abia așteptam să vină lift-ul, să cobor cât mai repede că trebuia să ajung la niște cursuri. Ajung la lift, apăs butonul, liftul urcă, eu bucuroasă că nu a trebuit să aștept prea mult, îl deschid și când colo, ce să vezi sau ce să simți…constat cu stupoare că a existat cineva înainte care a fumat în acel spațiu extrem de strâmt. Pe bune?! Cât durează să cobori sau să urci cu liftul?! Chiar și la un bloc de 10 etaje, cum e cel în care locuiesc, nu durează mai mult de 1 minut să faci oricare din cele două lucruri. 1 MINUT! MAXIM! E oare așa de mult încât nu te poți abține, dragă fumătorule?! Eu nu-ți spun să nu mai fumezi, este alegerea ta și nu am acest drept să mă bag, însă te rog frumos SĂ-MI RESPECȚI și tu DREPTUL de a utiliza acel mijloc de transport, de fiecare dată, când am nevoie.

Ai dreptul să faci ce vrei cu corpul și sănătatea ta, însă nu ai dreptul să mă obligi pe mine, nefumătoare fiind, să-ți inhalez *fumurile*.

fumat-468x313

Eu n-am fumat niciodată și nimeni din familia mea apropiată. Am avut doar mătuși sau bunici care au fumat, însă eu, fratele, mama și tata, niciunul nu am avut această plăcere/ viciu, nici nu știu unde să-l încadrez. Atâta timp cât n-am fumat, nu mi se pare obiectiv să-l încadrez undeva/cumva. Dacă o să întrebi un doctor, o să-ți spună că e viciu și că dăunează grav sănătății, deși poate chiar și el fumează, dar asta e altă poveste. Dacă o să întrebi un fumător înrăit o să-ți spună că e o plăcere pe care nu și-o poate refuza. Și eu cred că amândoi au dreptate, în felul lor.

În liceu, obișnuiam să ies în pauze, la fumat, cu colegele fumătoare și îmi amintesc cum una dintre ele a remarcat că sunt singura nefumătoare care nu comentează și totuși nici nu e tentată să se apuce. Da, n-am fost niciodată tentată să fumez sau să fac lucruri doar ca să fiu în rând cu ceilalți sau pe placul lor, am făcut întotdeauna ce-am simțit, și slavă Domnului puteam să mă apuc de țigări căci ele în casă au existat, însă n-am făcut-o și nici nu mi s-a părut ok să mă pronunț asupra acestui fapt fie că am avut prietene / iubit care a fumat. E viața și sănătatea lor și fiecare e liber să facă ce consideră și ce simte de cuviință. Le-am respectat nevoile și dorințele și i-am iubit și acceptat așa cum erau / sunt.

Însă, mărturisesc că mi-a pus capac o experiență cu niște fumători. Când m-am mutat, pentru prima dată, în București, singură, am locuit cu 3 fumători într-un apartament de 4 camere, la Constantin Brâncoveanu. Într-un dormitor stătea un cuplu și amândoi fumau, apoi urma dormitorul meu, sufrageria și un alt dormitor în care stătea o studentă, prietenă cu acel cuplu, care și ea fuma.

Când se puneau pe fumat în bucătărie, toți 3 la un loc, eu îmi țineam respirația dacă intram în bucătărie și căutam să ies de acolo cât de repede puteam. Deși apartamentul era mare, bucătăria era foarte mică. Și ca și cum nu ar fi fost suficient, existau cazuri când își aduceau și alți 2-3 prieteni fumători, în același spațiu strâmt. Ce să vă zic?! Am rezistat în acel apartament 3 săptămâni, însă se pare că a fost suficient ca din acel moment să mă deranjeze fumul și pe stradă când în fața mea se află o persoană care fumează.

13-stop-fumat-shutterstock_275900291-1

Acum aproximativ 1 lună mi-am făcut niște analize mai complexe în care am putut să văd de la alergeni, alimente care îmi priesc și care nu până la toxinele care-mi populează organismul. Și ce credeți?! Chiar dacă nu am fumat niciodată și am luat contactul cu această toxină în perioade scurte de timp DOAR ieșind la un restaurant, club sau stând cu fumători mi-a ieșit la analize că sunt INTOXICATĂ CU FUM DE ȚIGARĂ!

Nu e de glumit cu această situație, dragă fumătorule! POȚI SĂ FACI CE VREI CU SĂNĂTATEA TA, însă NU AI NICI UN DREPT SĂ AFECTEZI SĂNĂTATEA CELOR DIN JURUL TĂU!

Revenind la situația cu liftul, există legea antifumat și este ilegal să fumezi în acel spațiu mic. Bine, probabil că știi acest amănunt, dar e nesemnificativ pt tine că dacă ar conta, n-am avea despre ce discuta. Însă, te-ai gândit vreodată că în acel lift sunt nevoiți să circule diverși oameni, ca de exemplu femei însărcinate, bebeluși, copii preșcolari, bătrâni, oameni bolnavi? Ți-a trecut vreodată prin cap acest lucru?! După cum acționezi e ca și cum acel lift ți-ar aparține doar ție. Poate l-a făcut ton père sau ta mère și ai impresia că ești pe moșia care-ți aparține ție și doar ție. Că zău, de-ar fi o astfel de situație, nu ți-aș reproșa nimic și mi s-ar părea normal să faci ce consideri de cuviință.

Însă, atâta timp cât acest lucru nu este real, aș vrea, dacă nu e prea mult pentru tine, să te gândești că sunt nevoiți să folosească același mijloc de transport și alți oameni. Ce zici?! Poți să te gândești și la ei?!

 

DĂ MAI DEPARTE DACĂ și pe tine TE DERANJEAZĂ și VREI ca acest lucru SĂ ÎNCETEZE!

 

60575982

 

 

Comment 1

  1. George 28 ianuarie 2017

Leave a Reply

error: Protejat. Poți spune altora prin share pe facebook !!