Amandine de casă

Îmi plac dulciurile! Mama, când a fost însărcinată cu mine, simțea nevoia să intre într-o cofetărie, să mănânce o prăjitură și să bea un suc. Când m-am mărit și am aflat, i-am spus că trebuia să se abțină căci le iubesc prea mult. 🙂 Desi, mamei nu-i plac prea mult dulciurile, astea i-au fost poftele atunci, iar amandina a rămas prăjitura ei preferată.

Pentru mine reprezintă una dintre cele 3 opțiuni pe care le am atunci când vreau să servesc o prăjitură-n oraș, căci chiar dacă îmi plac dulciurile asta nu înseamnă că-mi place orice prăjitură.

Însă, când am găsit o rețetă de casă să fac singură o astfel de prăjitură, provocarea a fost foarte mare și n-am stat mult pe gânduri.

Timp de preparare: 2 ore si 40 min

Portii: 20

Ingrediente:

Blat – 6 ouă, 10 linguri zahăr brun, 3 linguri ulei, 1 plic zahăr vanilat, 1 praf de sare, 9 linguri făină neagră, 1 plic praf de copt, 2 linguri pudră de roșcove;

Cremă – 1 ou, 5 linguri zahăr brun, 100 ml lapte, 2 linguri cacao neagră, 1 linguriță esență vanilie, 1 lingură esență rom, 300 gr unt;
Sirop – de casă / de afine;
Glazură – 9 linguri zahăr brun, 5 linguri apă, 5 linguri ulei, 2 linguri cacao (X 2).
Preparare Blat

Albușurile se bat spumă cu zahărul …

IMG_20160803_132245

…până obținem o spumă tare de stă băț pe mixer ca în imagine.

IMG_20160803_132455

Separat, într-un bol, mixăm gălbenușurile cu sarea, zahărul vanilat și uleiul…

IMG_20160803_132738

…până vor arăta cam așa.

IMG_20160803_132954

Făina se amestecă cu praful de copt și pudra de roșcove.

IMG_20160803_133413

Se amestecă ușor până la încorporare.

Gălbenușurile mixate se amestecă cu albușurile bătute spumă și făina amestecată cu praful de copt și pudra de roșcove.

IMG_20160803_133532

Compoziția obținută se pune într-o formă tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul încălzit la 180 de grade C.

Se lasă la copt aprox. 20 de min., până la proba prin apăsare – să își revină la forma inițială.

Se lasă să se răcească complet, apoi se taie în două foi.

IMG_20160803_134102

Preparare cremă

Într-un vas se mixează oul cu zahărul, laptele și cacaua.

IMG_20160803_134431

Compoziția se pune pe foc amestecând periodic. După primul clocot, se amestecă continuu.

Când începe să își schimbe consistența (să se îngroașe) se ia de pe foc și se pune la răcit.

Când este ușor călduță se adaugă untul, esențele  (vanilia și rom-ul).

Se mai lasă 5 min. apoi se mixează până obținem o compoziție omogenă.

Asamblare

Într-o tavă se așază prima foaie de blat (baza) și se însiropează.

Se adaugă crema (3/4) și se întinde într-un strat uniform.

Se așază a doua foaie de blat, se însiropează și se presează ușor.

Prăjitura se introduce la rece pentru minim 1 oră.

Finisare

Se îndepărtează marginile prăjiturii, apoi adăugăm un strat fin de cremă.

Se introduce la rece pentru 15 min., apoi se porționează.

Între timp, se pregătește glazura. Se amestecă toate ingredientele și se pun pe foc până se îngroașă ca un sirop și sticlește când clocotește. Apoi, glazurăm fiecare prăjitură. Se pun toate într-o tavă și se introduc la rece până se întărește ciocolata.

Le păstrăm la rece până în momentul servirii.

Deasupra se poate pune o avelină din cremă, însă eu nu am mai pus-o pentru că am considerat că e destul de dulce. Am ales să-i pun doar niște nucă de cocos. În această formă seamănă cu prăjitura de post, însă gustul este inconfundabil. Încearcă și vei vedea 🙂

Poftă Bună!

 

 

Leave a Reply

error: Protejat. Poți spune altora prin share pe facebook !!