Un mic dejun mai sănătos

Pentru mine, micul dejun este cea mai importantă masă. De când mă știu, obișnuiesc să mănânc prima masă a zilei și niciodată n-o sar chiar dacă plec într-o excursie și trebuie să mă trezesc foarte devreme. Îmi calculez în așa fel timpul încât să includ și micul dejun. Însă, ce s-a modificat în timp sunt componentele micului dejun, iar în ultimile 4 luni am abordat o variantă mai sănătoasă. Îmi plac cerealele la micul dejun, însă nu cele colorate și cu arome, ci cele în stare cât mai pură. Dacă cu luni în urmă obișnuiam să cumpăr o pungă de mix-uri din cereale cu de toate, de 4 luni am decis să mi le amestec singură. Oricum, cumpăram nuci, stafide, merișoare, goji și le mâncam în loc de snack-uri, nu mai rămânea decât să cumpăr fulgi de cereale și să-mi creez micul dejun așa cum îl doream. Zis și făcut. Am mers în magazine, am început să caut și m-am bucurat tare când am găsit chiar fulgi integrali. Am decis să-mi cumpăr câte o pungă de 500 g din fiecare fel și am ales să combin 200g pe rând, de exemplu, fulgi de ovăz cu nuci și stafide sau fulgi de secară cu merișoare și migdale etc. Combinații își poate face fiecare după cum dorește. Astfel, vei avea diversitate, nu o să te plictisești de micul dejun și-l vei savura, mereu, cu plăcere. Mixul obținut îl combin cu chefir și-l las 45 de min. să se înmoaie înainte de a-l consuma.

Fulgii de ovăz integrali

  • reprezintă o sursă valoroasă de vitamina B, E, fier, zinc, magneziu, seleniu, fibre și proteine, dar și de fitochimicale, cu puternice proprietăți anticancerigene și energizante;
  • reglează nivelul de colesterol și scad semnificativ riscul de insuficiență cardiacă și alte afecțiuni cardiovasculare;
  • țin nivelul glicemiei sub control și scad riscul de diabet de tip II, datorită cantității mari de fibre pe care o conțin;
  • te ajută să lupți împotriva stresului, a oboselii fizice și psihice și îți oferă o senzație de sațietate de durată, ajutându-te să slăbești mai ușor;
  • nu în ultimul rând, consumul de fulgi de ovăz întărește sistemul imunitar și protejează vederea și sănătatea ochilor.

20160313_131940

Fulgii de orz integrali

200 de gr de orz furnizează 54, 4% fibre, 52% seleniu, 37, 5% triptofan, 31,5% cupru, 31% magneziu, 23% fosfor din necesarul zilnic.

Orzul conține antioxidanți care protejează împotriva distrugerii celulelor umane, de asemeni, ajută la reducerea colesterolului. Fibrele din orz scad riscul apariției bolilor cardiovasculare și ne ajută să nu facem calculi biliari.

20160313_132315

Fulgi de secară integrali. Secara se mai numește *cereala-minune*

50g de boabe de secară asigură din necesarul zilnic al organismului: 70%  mangan, 33% fibre, 18% seleniu și triptofan, 17% fosfor, 15% magneziu și 13% proteine. Vitamine importante găsite în secară : A, B, E și K.

20160313_132553

Stafidele aurii

-sunt bune pentru digestie (conţin o cantitate mare de fibre şi ajută la reglarea tranzitului intestinal. Au efect uşor  laxativ, deci previn constipaţia. De asemeni, ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor din corp), reduc aciditatea, ameliorează simptomele anemiei, au efect anticancerigen, măresc libidoul, protejează vederea de radicalii liberi, protejează împotriva cariilor, ajută la întărirea sistemului osos.

20160313_132912

Merișoarele

-conţin cei mai mulţi antioxidanţi, ceea ce le transformă în importante arme de apărare a organismului uman.

Ele împiedică dezvoltarea bolilor cronice (cu precădere celor cardiovasculare) şi previn infecţiile. În compoziţia lor, veţi regăsi acizi (citric, lactic), proteine, vitamina A, B1, B2, B3, C, E, dar şi uleiuri şi săruri minerale.

20160313_133138

Nucile

-previn apariţia cancerului la sân, au un procent mic de glucide, îmbunătăţesc elasticitatea pielii, ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare.

Bogate în săruri de zinc, magneziu, fier, sulf, calciu şi vitaminele A, B şi E, nucile au o mare valoare energetică.

20160313_133718

Mixul pt micul dejun

20160313_133941

POFTĂ BUNĂ!

Leave a Reply

error: Protejat. Poți spune altora prin share pe facebook !!